SOŠV Nitra

Celoslovenská súťaž o mlieku prezentovala kvality mladých veterinárov a agropodnikateľov

14. 4. 2010

V poradí 11. ročník celoslovenského kola Súťaže o mlieku žiakov stredných škôl s medzinárodnou účasťou bol načasovaný na 24. a 25. marca 2010. Hostiteľom a organizátorom podujatia bola Stredná odborná škola veterinárna na Drážovskej 14 v Nitre v spolupráci s Ministerstvom školstva Slovenskej republiky a Štátnym inštitútom odborného vzdelávania.

Trojica súťažných disciplín

Štartovné čísla si v úvode súťaže hneď po kontrole osvedčení o zdravotnej spôsobilosti žrebovali súťažiaci zo všetkých krajov Slovenskej republiky i hostia z Českej republiky. Konkrétne z partnerských stredných poľnohospodárskych škôl so zameraním na veterinárstvo z Českých Budějovíc a Kroměříža. Takmer tri desiatky stredoškolákov si zmeralo sily v odbornom vedomostnom teste, laboratórnej časti a napokon i vlastnom dojení mlieka v dojárni spoločnosti Radar Zbehy pri Nitre. Súčasťou súťaže bola aj senzorická analýza mlieka. Študenti mali odlíšiť percentuálne zastúpenie tukov v mlieku a smotane, ako aj odchýlky od štandardných ukazovateľov pachu, farby či cudzích prímesí.

Výsledky boli tesné

Celoslovenskú Súťaž o mlieku predznamenalo jej krajské kolo, ktoré sa s mesačným predstihom uskutočnilo tiež v v Nitre. Obom súťažiam predsedal Doc. Ing. Vladimír Tančin, DrSc. z Centra výskumu živočíšnej výroby v Nitre. „V poľnohospodárstve je obrovský tlak na kvalitu, avšak vzdelávanie podhodnocujeme,“ podotkol. Názov Súťaž o mlieku vyznieva jednoducho, no študenti musia v rámci nej ovládať všetko - od teoretických vedomostí o plemenách kráv až po podmienky ich ustajnenia.

Testy dopadli veľmi dobre, súťažiaci vraveli, že boli ľahké. Druhú, praktickú časť garantoval MVDr. Miroslav Bradáč. Zásadné výhrady k technike dojenia súťažiacich nemal, no harmonická súhra tela, hlavy, rúk a nôh napokon rozhodla a spôsobila vo výsledkoch menšie rozdiely a čiastkové chybičky.

„V degustačnej časti urobila svoje rozdielna terminológia na Slovensku a v Čechách. Pri laboratórnych skúškach sa objavili malé medzery v dôsledku inej úrovne chemickej praxe na rôznych školách. No vcelku študenti zvládli celoslovenskú Súťaž o mlieku veľmi dobre a jej výsledky boli naozaj tesné. Rozhodovali stotiny bodu. Zúčastneným študentom som vyjadril vďaku, že sa do tohto boja pustili s nadšením,“ povedal docent Vladimír Tančin.

Za odmenu do múzea

Súťažiaci a pedagogický dozor boli po absolvovaní spomínaných súťažných disciplín odmenení prehliadkou Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre. Hostia a členovia odborných hodnotiacich komisií zasa načerpali hodnotné informácie z našej histórie v Diecéznom múzeu v areáli Nitrianskeho hradu. Na súťaži bolo prítomných viacero osobností z rezortu poľnohospodárstva a výživy.

Pri odovzdávaní ocenení zúčastneným študentom nechýbal Prof. Ing. Štefan Mihina, PhD. zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity s manželkou, ktorí stáli pri zrode podujatia pred pätnástimi rokmi. „Súťaž už dnes možno nie je pre mladých taká atraktívna ako kedysi, no z roka na rok získava na význame. Už roky tvrdím, že máme veľmi šikovné a múdre deti, no je škoda, že náš vzdelávací systém ich vytváraním nevhodných podmienok v rozvoji viac brzdí, ako podporuje a motivuje. Verím, že sa podarí urobiť poriadok predovšetkým v odbornom školstve, pretože tam sme veľa zanedbali. Odborníci nám v budúcnosti budú chýbať, pretože máme polia a nemáme poľnohospodárov. Vďaka za kvalitné zorganizovanie súťaže patrí všetkým zainteresovaným, vrátane radových učiteľov, pretože takéto podujatia sa nedajú robiť pre nejaké výhody, ale len vďaka osobnému zanieteniu často na úkor voľného času.

Riaditeľka hostiteľskej školy Edita Križanová po slávnostnom akte vyhlásenia výsledkov uviedla: „Keďže všetci obstáli veľmi dobre, každý súťažiaci dostal od sponzorov súťaže hodnotné ceny a upomienkové darčeky. Vytúžené prvenstvo som želala všetkým zúčastneným, no víťaz môže byť vždy len jeden. Iste nemusím zdôrazňovať, akú veľkú radosť a hrdosť nám privodila svojím celoslovenským prvenstvom naša žiačka Zuzana Chrienová, ktorá sa o zlato statočne popasovala so svojím veľkým rivalom už z krajského kola Tomášom Ďurinom z Topoľčian, keď na domácej pôde obsadila druhú priečku.

Predmaturitný bonus navyše

Piate miesto si napokon v súťaži o mlieku vybojovala Lucia Kráľová z nitrianskej SOŠV a štvrté Marek Pochylý z Holíča. Tretie vrátane bronzového pohára získal Matej Lupták z Banskej Bystrice, striebro si odniesol Tomáš Jurina z Topoľčian a napokon pohár nejcennejší získala Zuzka Chrienová, tretiačka z nitrianskej Strednej odbornej školy veterinárnej. Účastníci 11. ročníka celoslovenskej súťaže o mlieku z Trnavy, Pruského, Kežmarku, Lipian, Žiliny, Topoľčian, Nitry a ďalších kútov Slovenska, Čiech a Moravy prežili spolu takmer tri dni v súťaživej, no priateľskej atmosfére. Domov odchádzali obohatení novými skúsenosťami, s pocitom ďalšej zvládnutej skúšky. Študenti, ktorí sa umiestili na piatej alebo vyššej priečke dokonca s bonusom navyše – možnosťou odpustenia praktickej skúšky na maturitách.