Tralaškola Nitra

Na záhradnej slávnosti v beladickom zámočku zažiarili talentovaní žiaci a absolventi Tralaškoly

15. 6. 2010

Základná umelecká škola Tralaškola, detská prázdninová republika Tralaland a Park Hotel Tarfut v Beladiciach spojili sily a na piatkový večer a noc 11. júna načasovali výnimočné umelecké happeningové megapodujatie GalaTrala. Na štyroch pódiách v beladickom zámku a priľahlom päťhektárovom parku s jedinečnou Prírodnou galériou umeleckej keramiky sa o 17. hodine roztočil pestrofarebný kolotoč multižánrového maratónu. V programe excelovali žiaci a pedagógovia Tralaškoly a jej absolventi, ktorí medzičasom vykročili na profesionálnu dráhu. Medzi hostí sa zaradilo svetoznáme Divadlo Piki z Pezinka, Igor a Martin s ich Modrým buldozérom, súbor Harry Teater z Banskej Bystrice či Swingless Jazz Ensemble ZUŠ Heleny Madariovej v Nitre. Pri organizácii a manažovaní sviežeho, letného, melodického koktailu asistovali aj guvernéri a ministri Tralalandu.

Zrod projektu GalaTrala

Podľa hovorcu Tralalandu Mgr. Laca Rétiho „trala“ je synonymom zábavy a pohody. „Myšlienka usporiadať podujatie takéhoto formátu bola stále niekde v nás. My, ktorí sme vytvorili Tralaland, sme sa rozhodli, že by sme mohli vytvoriť aj umeleckú školu, pretože Nitra disponuje množstvom talentovaných hudobníkov, výtvarníkov, tanečníkov a hercov. Lákalo nás zorganizovať niečo, čo by ľudí prilákalo do prírody a v spolupráci s Park Hotelom Tartuf sme slávnosť zorganizovali v ich priestoroch. Vďaka kontaktom i „tam hore“ sme dokázali zabezpečiť super počasie,“ spokojne konštatuje Réti.

Prezentácia na záver školského roka

Koncoročné prezentačné vystúpenia žiakov jednotlivých odborov školy sú tradíciou. „Predstavenia v exteriéri a v interiéri sú diametrálne odlišné, a to najmä v novom priestore. Treba ich inak organizovať a vziať do úvahy aj rušivé vplyvy. Každé vystúpenie je pre každé dieťa veľmi potrebné, motivujúce, povzbudzujúce a inšpirujúce. Zámok a park v Beladiciach je pre našich žiakov jedným z najinšpiratívnejších miest na Slovensku,“ vraví riaditeľka ZUŠ Tralaškola v Nitre Mgr. Alica Rétiová. Pod palcom mala dramaturgiu päťhodinového programu podujatia. „Viem, čo naši učitelia a žiaci dokážu. Verejnosti sme ponúkli to najlepšie z Tralaškoly. Ako hudobníčka mám najlepší pocit zo zámockého koncertu, ktorý mal vyššie parametre, ako má mať naša základná umelecká škola,“ nadšene dodáva riaditeľka.

Wild People „objavom“ večera

Azda najväčším magnetom večera sa stala rocková kapela Wild People, ktorú tvoria žiaci Tralaškoly s priemerným vekom deväť rokov pod vedením učiteľa gitary Mgr. Richarda Bondeho. U publika mali obrovský úspech. Nečudo, že na druhý deň po slávnosti sa video s ich charizmatickým koncertným vystúpením objavilo na YouTube.

Špecialitou večera bolo vypaľovanie keramických dielok žiakov školy plameňometmi pod holým nebom. „Keramickú vežu sme pripravovali celý deň. Má päť stupňov a je vyrobená zo špeciálnej hliny, aby sa mohla rýchlo vypáliť i vychladiť,“ vraví učiteľ výtvarného odboru Mgr. Peter Rehák. Na jeho hodinách sa žiaci venujú klasickej modelárskej technike, tvoria menšie figúry a úžitkové predmety.

Tartuf dlhodobo podporuje umenie a talenty

Ing. Jozef Vyskoč, konateľ spoločnosti Ekostavby, ktorá Park Hotel Tartuf prevádzkuje, hovorí, že hostia hotela majú možnosť v umelecky bohatom prostredí plnohodnotne zrelaxovať. Na myšlienku usporiadať spoločné podujatie vo veľkom štýle sa s Tralalandom a Tralaškolou dohodli asi pre rokom a dnes to prinieslo jedinečný výsledok. „Program GalaTrala sa mi veľmi páči. Mám rad, keď je tu život a zábava,“ vyjadril v priebehu večera spokojnosť Ing. Vyskoč.

Umelecká všehochuť vyvrcholila ohňostrojom

Rock, džez, folk, africké rytmy, ohňová šou, divadelné premiéry, výstava fotografií, tanečné choreografie, módna prehliadka, lietajúce lampióny a ďalšie prekvapenia boli pripravené pre tých, ktorí 11. júna zavítali do areálu Park Hotela Tartuf. Mená účinkujúcich žiakov Tralaškoly a ich učiteľov, ako Dušan Musil, Igor Holka, Klaudia Demánková, Barbora Kolářová a ďalšie sa skloňovali vo všetkých pádoch. Megaslávnosť GalaTrala vyvrcholila veľkolepým ohňostrojom.

Viac informácií na www.tartuf.sk, www.tralaskola.sk a www.tralaland.sk

Záhradná slávnosť GalaTrala podporí talenty

9. 6. 2010

Na piatok 11. júna podvečer načasovali nadšenci pre mladé umelecké talenty záhradnú slávnosť spojenú s galaprezentáciou umeleckých projektov a tvorby detí a mládeže z Nitry a okolia. Pestré a bohaté podujatie vo veľkom štýle s názvom GalaTrala odštartuje o 17. h v priestoroch Park Hotela Tartuf v Beladiciach. V beladickom kaštieli a priľahlom parku s jedinečnou Prírodnou galériou umeleckej keramiky sa na štyroch pódiách až do zotmenia postupne vystriedajú divadelníci, hudobníci, tanečníci a výtvarníci predovšetkým zo Základnej umeleckej školy Tralaškola. Hosťami programu budú súbory Divadlo Piki z Pezinka, Harry Teater z Banskej Bystrice či Swingless Jazz Ensemble Základnej umeleckej školy Heleny Madariovej v Nitre. Svieži a letnými prázdninami voňajúci happeningový koktail pomôžu namiešať aj lídri, guvernéri, čestní hostia a ministri detskej prázdninovej republiky Tralaland.

Podľa riaditeľky ZUŠ Tralaškola v Nitre Mgr. Alice Rétiovej každé vystúpenie pred verejnosťou je pre žiaka veľmi dôležité. „Je nenahraditeľnou skúsenosťou, obohatí ho a pomáha mu rásť umelecky i ľudsky. Týždne príprav a dobrý pocit z ocenenia publika po vystúpení ho utvrdia v tom, že má význam na sebe vo voľnom čase pracovať. Poskytne mu pohľad na svojich konškolákov a možnosť motivujúcej konfrontácie. Preto sú záverečné vystúpenia žiakov našej školy už neodmysliteľnou tradíciou. Majú význam pre žiakov, pedagógov i rodičov...“ doplnila Mgr. Rétiová. Žiacke a študentské vystúpenia disponujú nefalšovaným nadšením a špecifickou čarovnou atmosférou, ku ktorej neodmysliteľne patrí správne napätie i očakávanie.

Umelecké predstavenia, divadelné projekty, hudobné zoskupenia, virtuálnu výstavu, tanečné choreografie, módnu show a ďalšie lákavé prekvapenia sľubujú organizátori GalaTrala. Záhradná slávnosť vyvrcholí ukážkou 1200-stupňového vypaľovania keramiky pod holým nebom a ohňostrojom v parku beladického kaštieľa.

Kaštieľ v Beladiciach v Pustom Chotári, ktorý spolu s hotelom tvorí komplex Park Hotel Tartuf, je chránenou kultúrnou pamiatkou. Dala ho postaviť šľachtická rodina Jesenských okolo roku 1820. Svoju neoklasicistickú podobu dostal v roku 1904, kedy ho vlastnil barón Henrik Lindelóf. V celom objekte kaštieľa a hotela je dominantný chránený, päťhektárový pustochotársky park.

V areáli Park Hotela Tartuf majú svoje miesto i kultúrne podujatia. Najvýznamnejším z nich je Medzinárodný keramický workshop, ktorého začiatky siahajú do roku 1999. Na Slovensku aj v zahraničí sa stal renomovaným umeleckým podujatím. S keramikou vytvorenou na workshopoch v Beladiciach sa môžu ľudia oboznámiť v historickom kaštieli a hoteli, kde sú diela umiestnené nielen v interiéroch, ale aj v parku, ktorý sa koncom leta 2007 premenil na Prírodnú galériu umeleckej keramiky. Ôsmich ročníkov sa zúčastnilo viac ako 50 umelcov z 22 krajín celého sveta. Galéria je unikátna v rámci Slovenska i strednej Európy. Je voľne prístupná všetkým návštevníkom kaštieľa i hotela, turistom a širokej verejnosti. V krásnom prostredí je možné vidieť diela známych svetových a európskych keramikárov i sochárov.