Detská prázdninová republika Tralaland

Happening GalaTrala vyvrcholil ohňostrojom

11. 6. 2010

Na záhradnej slávnosti spojenej s galaprezentáciou umeleckých projektov a tvorby detí a mládeže z Nitry a okolia sa v piatok 11. júna zišli mecenáši a nadšenci pre rodiace sa talenty. Pestrofarebné multižánrové happeningové podujatie vo veľkom štýle s názvom GalaTrala odštartovalo o 17. h v priestoroch Park Hotela Tartuf v Beladiciach.

V priestoroch kaštieľa a priľahlého parku s jedinečnou Prírodnou galériou umeleckej keramiky sa na štyroch pódiách až do zotmenia postupne vystriedali divadelníci, hudobníci, tanečníci a výtvarníci predovšetkým zo Základnej umeleckej školy Tralaškola. Medzi čestných hostí programu sa zaradilo svetoznáme Divadlo Piki z Pezinka, ale aj súbor Harry Teater z Banskej Bystrice či Swingless Jazz Ensemble Základnej umeleckej školy Heleny Madariovej v Nitre. Pri organizácii a manažovaní sviežeho, letného, melodického koktailu asistovali aj guvernéri a ministri detskej prázdninovej republiky Tralaland.

Myšlienka zameniť klasické tanečné, divadelné a hudobné pódiá za exteriérové vznikla pri našich návštevách Park Hotela Tartuf. Keď je vonku príjemne teplo a spojí sa prekrásne prostredie s dobrou hudbou a jedlom, môže z toho vzniknúť len pekný a nezabudnuteľný večer. Sila umeleckej školy spočíva v množstve talentovaných ľudí. Keďže aj Tralaland má svoju tradíciu a podporovateľov, svoje deti i rodičov, tak sme poňali, že všetko, čo je TRALA, je zábavné. Organizátori preto tento večer odeli do gala šiat a vzniklo z toho GalaTrala aj s gala počasím,“ vraví hovorca Tralalandu Mgr. Laco Réti.

Podľa riaditeľky ZUŠ Tralaškola v Nitre Mgr. Alice Rétiovej každé vystúpenie pred verejnosťou je pre žiaka veľmi dôležité. „Je nenahraditeľnou skúsenosťou, obohatí ho a pomáha mu rásť umelecky i ľudsky. Týždne príprav a dobrý pocit z ocenenia publika po vystúpení ho utvrdia v tom, že má význam na sebe vo voľnom čase pracovať. Preto sú vystúpenia žiakov našej školy v závere školského roka neodmysliteľnou tradíciou,“ doplnila Mgr. Rétiová.

Umelecké predstavenia a divadelné projekty striedali 11. júna vystúpenia hudobných zoskupení, výstavné kolekcie, tanečné choreografie či módna show. Slávnosť GalaTrala vyvrcholila ukážkou vypaľovania keramických dielok žiakov a pedagógov plameňometmi pod holým nebom pri 1200 stupňoch Celzia a ohňostrojom v parku beladického kaštieľa.

Viac informácií na www.tartuf.sk, www.tralaskola.sk a www.tralaland.sk

« október 2018 »