Európska komisia

Európska komisia zabezpečuje tok informácií

Tlačová správa, 28. január 2011

Medzi najdôležitejšie inštitúcie Európskej únie patrí Európska komisia so sídlom v Bruseli. Jej reprezentácie sa nachádzajú vo všetkých 27 členských štátoch únie. Zastúpenie Európskej komisie sídli už piaty rok v Dome Európskej únie na bratislavských Palisádach.

Hlavnými úlohami Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku sú:

- zabezpečiť tok informácií medzi Európskou komisiou, médiami a verejnosťou
- podnecovať informovanú diskusiu o záležitostiach Európskej únie na Slovensku
- Európskej komisii poskytovať spätnú väzbu a spravodajstvo o dianí u nás.

Vedúca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrea Elscheková – Matisová toto poslanie zhrnula do jednej vety: "Zastúpenia Európskej komisie v jednotlivých členských štátoch Únie majú funkciu očí, uší a úst." Ďalej uviedla: "Je dôležité, aby aj ľudia u nás vnímali záležitosti Európskej únie ako naše, domáce. Preto sa snažíme byť prítomní všade. Obyvatelia SR nás môžu navštíviť v v Dome EÚ. Nepretržite sme tu pre nich na webovej stránke www.europa.sk. Pravidelne navštevujeme aj mestá a obce Slovenska, kde organizujeme rôzne podujatia, aby sme získali našich pre Európu," povedala vedúca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrea Elscheková – Matisová.

Pre obyvateľov jednotlivých regiónov Slovenska bola zriadená sieť poradenských a informačných centier Europe Direct. Tu majú možnosť získať všetky kľúčové informácie a adresovať svoje praktické otázky o živote v spoločnej Európe.